reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Evropská komise schválila Vodafonu pohlcení kabelového operátora UPC Česká republika

11:36, 18. 7. 2019

Tým ředitele českého Vodafone Petra Dvořáka může spustit dlouho připravovanou operaci, Evropská komise schválila akvizici UPC Česká republika (největší tuzemský kabelový hráč).

Na českém trhu tak vzniká konglomerát, který propojí více než půl milionu zákazníků vysokorychlostního pevného internetu a dalšího půl milionu zákazníků kabelové televize UPC s 3,9 milionu zákazníků Vodafone Czech Republic. Ten se spojením s UPC rozroste celkem o 1,5 milionu domácností připojených k síti nové generace. Získáním této zákaznické báze Vodafone vytvoří silnou konkurenci dosavadnímu hegemonu na českém trhu s pevným internetem O2 (majoritní majitel Petr Kellner; firma provozuje rovněž IPTV platformu O2 TV).

Vodafone očekává, že transakce schválená komisí bude dokončena 31. července. Nástin postupu slučování obou skupin (struktura, management atd.) v následujících měsících přinášíme v odkazu pod textem.

Globální Vodafone ohlásil nákup některých aktiv Liberty Global na jaře 2018. Deal o objemu 21,5 miliardy dolarů se kromě Česka týkal rovněž operací UPC v Německu, Maďarsku a v Rumunsku. Zejména propojení Vodafone a UPC na německém trhu budí velkou pozornost. Po dokončení akvizice se Vodafone Group dostane mezi přední evropské konvergentní hráče se 116 miliony zákazníků mobilních služeb, 22 miliony zákazníků kabelové televize a vysokorychlostních sítí nové generace, která pokrývá na 122 milionů domácností a firem. Více než polovina příjmů Vodafone Group bude přicházet z pevných a konvergovaných služeb.