reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

František Savov navyšuje kapitál Europrintu o 320 milionů

07:00, 29. 4. 2013
Vydavatelství Aleš Borovan

Tiskárna Europrint, kterou podle všeho ovládá podnikatel František Savov (mimo jiné vydavatelství Mladá fronta), zvyšuje základní kapitál o 320 milionů na novou výši 322 milionů korun. O navýšení rozhodl bezprostřední vlastník, americká společnost Concordia Asset Management.

Zatím není přesně jasné, jakým způsobem navýšení proběhne. Rozhodnutí valné hromady připouští možnost započtení pohledávky nebo části pohledávky Concordie vůči Europrintu. Ten by svému majiteli měl vrátit peněžitou částku 320,5 milionu korun. Existence této pohledávky měla být potvrzena auditorem Audisa Service na konci února letošního roku. Takový zápočet by mohl ve skutečnosti souviset s pohlcením konkurenční firmy Bohemia Print minulý rok.

Europrint patří k největším hráčům na českém tiskařském trhu. Kromě akvizice Bohemia Print rovněž před několika měsíci zfúzovala s dceřinou firmou Europrint Czech. Kromě jiného tiskne v podstatě veškerou printovou a knižní produkci Mladé fronty, včetně časopisů Euro, Maminka, Bydlení nebo Lidé a Země. Na počátku roku společnost oznámila rozsáhlé investice do knihařské technologie, konkrétně do nákupu dvou strojů Müller Martini, které umožní výrobu širšího portfolia produktů.