reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Rozhoň investuje do nového venture capital fondu Nation 1, disponujícím stovkami milionů

13:40, 2. 8. 2019

Na český start-upový trh přichází nový venture capital fond Nation 1. Stojí za ním Marek Moravec (Carismo, Sandbox People), podnikatelka Petra Končelíková a softwarový architekt Martin Bodocký.

Trojici nově posílil investor Jaroslav Trojan, který byl v minulosti zakládajícím zaměstnancem fondu Credo Ventures. Dohromady má čtveřice ve fondu jeden milion eur. Fond zaštiťuje lucemburská manažerská společnost Nation 1.

Nation 1, který se zaměřuje na investice do nadějných start-upů operujících v Česku, má aktuálně k dispozici 20 milionů eur, tedy zhruba 500 milionů korun, z nichž tři čtvrtiny pocházejí z Evropského investičního fondu. Do konce roku by se celková částka měla zvýšit až na 35 milionů eur.

Čerstvě Nation 1 podpořil například investor a podnikatel Martin Rozhoň (foto; investice uLekare.cz, Scuk.cz, VRGineers, SatisMeter, ex-Vivantis ). "Nation 1 souzní s mou investiční strategií a umožňuje mi využívat jejich know-how a investiční sílu k realizaci společných investic," uvedl Rozhoň. Průměrná částka od privátních investorů v Nation 1 se pohybuje okolo půl milionu eur.

Fond kombinuje investiční a akcelerační fázi. V rámci akcelerační fáze poskytuje fond start-upům kromě finančních prostředků také zkušenosti formou mentoringu, workshopů, poradenství z oblasti technologií nebo pomoci s hledáním partnerů a zákazníků. Fond má za cíl během příštích deseti let investovat částky 50 tisíc až 1,5 milionu eur do přibližně 40 firem působících v Česku s ambicí globálního růstu. První investice Nation 1 by měla být oznámena v horizontu několika týdnů. Do konce roku by mělo být uzavřeno 6 až 7 investic.