reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Warburg na Centrum Holdings prodělal přes miliardu korun

16:50, 29. 4. 2013

Operace s akvizicí portálů Centrum.cz (2007) a Atlas.cz (2008) a jejich následným prodejem se stala jednou z nejztrátovějších akcí českého internetu. Americký investiční fond Warburg Pincus do nákupu, fúze a rozvoje obou portálů investoval skoro dvě miliardy korun.

Podle informací Borovan.cz vydavatelství Economia miliardáře Zdeňka Bakaly nyní firmu Centrum Holdings od Warburg koupilo za 200 až 300 milionů korun. Ztráta amerického fondu by se tak mohla pohybovat nad miliardu korun.

Vstup Bakaly do Centrum Holdings dopadne na aktivity internetové firmy (na fotce ředitel Andreas Demuth) i na zaměstnance. Bakala by ji ještě letos měl přesunout z pražských Holešovic do svého klastru v Karlíně. Centrum Holdings zaměstnává přes 200 lidí, podle informací Borovan.cz se však nadále počítá jen se stovkou z nich. Nejistá je podle zdrojů Borovan.cz i budoucnost placeného internetového deníku Insider, který začal vycházet na podzim 2011.

Centrum Holdings v posledních letech generovala ztrátu. Podle naposledy zveřejněných informací v roce 2010 činila 27 milionů korun, o rok dříve přes 11 milionů. Tržby se propadly pod 500 milionů korun. Na konci roku 2010 společnost vykázala záporný vlastní kapitál ve výši 71 milionů korun.