Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

České Radiokomunikace začnou v listopadu vypínat „starý“ signál České televize

17:56, 3. 9. 2019

Definitivní přechod na nový standard televizního vysílání DVB-T2 začne na konci listopadu v Praze a ve Středočeském kraji. České Radiokomunikace (ČRa) zde 27. listopadu vypnou terestrické vysílání České televize ve starém standardu DVB-T.

Od 28. listopadu pak budou programy Kavčích hor v regionu metropole dostupné v terestrice výhradně v DVB-T2. V únoru bude proces přechodu multiplexu ČT pokračovat přeladěním 4 vysílačů přechodové sítě na finální kmitočty. V Brně se "starý" signál ČT vypne 31. března 2020. Na konci května 2020 se pak vypínání DVB-T sítě ČT dokončí.

U komerčních televizí (MUX2 a MUX 3) tento proces odstartuje 8. ledna 2020, kdy ČRa zahájí vypínání příslušných DVB-T sítí. To bude dokončeno 29. června 2020. Od 30. června tak veškeré terestrické vysílání v multiplexech ČRa přejde na DVB-T2.

V současné době je přechodovými sítěmi DVB-T2 pokryto 99 procent obyvatel (paralelní vysílání DVB-T a DVB-T2), vysílá zde 23 TV programů. "Všechny malé obce jsou pokryty DVB-T2 signálem," uvedl ředitel regulace ČRa Marcel Procházka. Z celkového počtu již 30 procent domácností sleduje vysílání v DVB-T2, 25 procent domácností (cca 1 milion) zatím ne. Zbývající počet domácností přijímá TV signál jiným způsobem (kabel, satelit, IPTV). Celkové dosavadní investice spojené s přechodem Radiokomunikace odhadují na stovky milionů korun.