reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Nové „svěrákovské“ zisky začne Fragment inkasovat od října

18:19, 2. 5. 2013
Knihy Aleš Borovan

V říjnu letošního roku by se mělo výrazně vylepšit cash-flow knižního nakladatelství Fragment. Tehdy totiž vyjde očekávaný komerční trhák spisovatele a scénáristy Zdeňka Svěráka, román Po strništi bos. Do konce roku by se mohlo prodat na 60 tisíc výtisků. V knize Svěrák vycházel ze svých vzpomínek na klukovská léta, příběh je vyprávěn z pohledu sedmiletého chlapce.

Pokud Fragment zvolí podobnou cenu, jako u předchozích "svěrákovských" titulů, to znamená okolo 250 korun, mohly by se souhrnné maloobchodní tržby Po strništi bos do konce roku vyšplhat na 15 milionů korun.

Obvyklé dělení ceny knihy v Česku mezi zúčastněné strany vypadá následovně: knihkupec dostane 30 procent, distributor 15 až 20 procent, vydavatel okolo 40 procent, autorovi tak zůstane 8 až 15 procent. Vzhledem k exkluzivnímu postavení a síle značky se dá předpokládat, že Svěrákův podíl se bude pohybovat u horní hranice intervalu. Možná ještě výše.

Svěrák doposud u Fragmentu prodal na 236 tisíc výtisků předchozích tří titulů. Souboru povídek s jednoduchým názvem Povídky (2008) se dosud prodalo 120 tisíc výtisků. Další kniha Nové povídky (2011) zaznamenala prodej 88 tisíc kusů. Fragment rovněž vydal knihu podle filmu Vratné lahve (2007).