reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Stará zpráva Borovan.cz nyní oficiálně: nejbohatší Čech Kellner kupuje TV Nova

aktualizováno
23:23, 27. 10. 2019

Dlouhé měsíce vyjednávání o nákupu TV Nova, o kterém Borovan.cz publikoval exkluzivní informace, jsou u konce. Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera (foto) kupuje bermudskou mediální skupinu CME, která kromě jiného ovládá TV Nova.

CME kromě Česka provozuje televize v Rumunsku, Slovinsku, Slovensku a v Bulharsku. Deal mezi PPF a dosavadním majoritním majitelem AT&T ještě musí schválit řada regulátorů na Balkánu a Evropská komise. Objem obchodu by se měl pohybovat na úrovni cca 48 miliard korun. Akvizice bude financována kombinací vlastních prostředků a seniorního zajištěného akvizičního úvěru 1,150 miliardy eur, který zahrnuje také revolvingový rámec.

Podle záměru transakce by každý držitel akcií CME typu A měl dostat za akcii 4,58 dolaru. Tedy o 32 procent více v porovnání s hodnotou akcií v době, kdy CME oznámila záměr divestice. Ale níže, než je současná tržní cena (v době publikace textu 4,65 dolaru).

Fyzický převod vlastnictví aktiv CME ještě potrvá několik měsíců. Díky čerstvé akvizici může Kellnerův tým pokračovat v budování velkého evropského multimediálního operátora, který propojí výrobce audiovizuálního obsahu a telekomunikační operátory PPF (balkánský Telenor, O2, O2 Slovakia).

"Nákupem společnosti CME, respektive jejích mediálních aktivit v pěti evropských zemích, sledujeme především cíl doplnit náš telekomunikační byznys ve střední a východní Evropě. Chceme využít synergie mezi tvorbou mediálního obsahu a jeho distribucí. Naším motivem je tedy především rozvíjení telekomunikačního a mediálního byznysu. CME je dobře fungující společností a po jejím převzetí neplánujeme žádné překotné zásahy do jejího fungování," uvedl Kellner. CME svolá mimořádnou valnou hromadu za účelem schválení navrhované fúze.

Společnost CME působí v pěti evropských zemích. Vysílá na 30 televizních kanálech, a to jak v modelu volně dostupných, tak placených kanálů, a oslovuje 45 miliónů diváků. Jako poradci PPF pro strukturované financování této akvizice působí BNP ParibasSociété Générale. Financování transakce ve výši 1,150 miliardy eur bylo upsáno bankami BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, Credit Suisse, HSBC, Société Générale a UniCredit. Finančním poradcem PPF v rámci této transakce je J.P. Morgan Securities plc a právním poradcem White & Case LLP.