reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

APEK: obrat českých e-shopů se zbožím letos přesáhne 155 miliard

14:39, 12. 12. 2019

Český e-commerce trh se zbožím (nejsou zde zahrnuty služby jako například prodej letenek, jídel v restauracích atd.) podle všeho v letošním roce pokračuje v solidně našlápnutém růstu.

Podle kvalifikovaného odhadu oborové Asociace pro elektronickou komerci (APEK) by souhrnný obrat tuzemských e-shopů v roce 2019 měl překročit 155 miliard korun. V meziročním srovnání to představuje 15ti procentní růst, v absolutních číslech o více než 20 miliard korun. "Podle čísel, která chodí z trhu posledních pár týdnů, by růst mohl být ještě o 1 až 2 procentní body větší," věří výkonný ředitel APEK Jan Vetyška. V roce 2018 růst činil 17 procent.

Asociace pro elektronickou komerci provádí odhady na základě dat získaných od e-shopů nebo ve spolupráci s cenovým srovnávačem Heureka.cz.

Největší díl z celkového čísla trhu, to jest téměř 20 procent, by opět měl připadnout na e-shop Alza.cz (majitelem skupina investorů pod vedením miliardáře Aleše Zavorala). Ten již na podzim 2019 avizoval, že by se jeho celkové tržby měly letos přiblížit 30 miliardám korun (v roce 2018 to bylo 25 miliard).