reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Největší gramofirma v Česku Universal Music zvedla obrat téměř o 50 milionů

17:40, 14. 12. 2019
Hudba Koncerty Aleš Borovan

Největšímu hudebnímu vydavatelství Universal Music (UM; bráno podle podílu na trhu, zdroj IFPI) v Česku se loni dařilo a pokračovalo v růstu výkonů.

Celkový obrat firmy v roce 2018 dosáhl 271 milionů korun. V meziročním srovnání to je o 48 milionů více. Samotné tržby meziročně stouply o milion na 67 milionů korun. Z celkového čísla obratu na prodej práv k hudebním dílům loni připadlo 203 milionů korun, o rok dříve to bylo 157 milionů korun. Čistý zisk UM ve sledovaném období vyskočil ze 7 milionů na 12 milionů korun.

K nejprodávanějším nahrávkám gramofirmy v loňském roce patřila alba skupin Mirai (foto), Kryštof, Imagine Dragons, Maroon V, Slza nebo Mandrage. "K téměř polovičnímu růstu příjmů z koncertní činnosti přispěly zejména skupiny Mirai, Slza a zpěvák Adam Mišík." K růstu digitálních příjmů o 40 procent přispěl hlavně 60ti procentní růst streamingového servisu Spotify a 62 procentní růst servisu Apple Music v Česku.

Podle statistik Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI) Universal Music v roce 2018 na hudebním trhu držela 28,6 procenta. Za ní následovaly hudební firmy Warner Music, Sony Music a Supraphon.