reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Palác Lucerna přešel do frcu u LBBW Bank

16:56, 9. 5. 2013

Pražský Palác Lucerna, který vlastní podnikatelka Dagmar Havlová (manželka Ivana Havla), už není v zástavě Hypoteční banky (majitel ČSOB). Podle informací Borovan.cz zástavní právo k budově a parcele přešlo před několika týdny na LBBW Bank CZ. Ta si jistí pohledávku do výše 49 milionů korun.

Palác Lucerna byl skoro pět let zastaven u Hypoteční banky k zajištění hypotečního úvěru ve výši 50 milionů korun. Ten byl poskytnut v červenci 2008. Je možné, že úvěry souvisí s chystanou rekonstrukcí paláce.

Nakládání s Lucernou dlouho brzdily majetkoprávní spory. V roce 1992 jej v restituci získali Václav a Ivan Havlovi. Václav Havel svoji půlku prodal Chemapolu za tehdejších 200 milionů korun. Ivan Havel druhou polovinu převedl na Dagmar Havlovou, která posléze zbývající polovinu odkoupila od Chemapolu za 145 milionů korun. Soudy roky řešily, zda šlo o přiměřenou cenu a zda Lucerna mohla být zahrnuta do konkurzní podstaty zkrachovalé Chemapol Reality. Odvolací soud na podzim 2012 Havlové potvrdil vlastnictví celé budovy.