reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Ztrátová Mladá fronta má zablokované účty, podala na sebe insolvenční návrh

11:01, 13. 2. 2020

Události kolem vydavatelství Mladá fronta (MF), které ovládá podnikatel v exilu František Savov, nabírají dramatický spád. Borovan.cz v uplynulých týdnech přinášel zprávy o insolvenčních návrzích, o kterých vedení MF tvrdilo, že pocházejí údajně ze skupiny Czechoslovak Group.

Do insolvenčního řízení se v posledních dnech přidaly dvě společnosti Bohemia Silver (pohledávky 2,6 milionu) a Bizpoint, která si vůči Mladé frontě nárokuje částku 12,1 milionu korun. Mladá fronta nyní na sebe podle zástupců firmy podala insolvenční návrh a připravuje se na reorganizaci. Stalo se tak poté, co se podle zástupců MF nepodařilo uzavřít dohodu se strategickým investorem, financující banka požádala o jednorázovou úhradu provozního kontokorentu, zablokovala bankovní účty společnosti a stávající akcionář zatím nedokázal pokrýt vznikající ztrátu vydavatelství.

"To, že se v den zpětvzetí insolvenčního návrhu společností Bazcom objevil další insolvenční navrhovatel, společnost Bizpoint, vůči níž žádné závazky neevidujeme, vyvolává důvodné pochybnosti ohledně skutečného záměru osob stojících za těmito subjekty. Nicméně tento cílený tlak mířící na likvidaci společnosti vyústil v to, že úvěrující banka nám oproti zavedené praxi minulý týden zesplatnila provozní kontokorent, zablokovala bankovní účty a někteří významní klienti v důsledku podaného insolvenčního návrhu váhají se splatností našich faktur," uvedl ředitel MF Jan Mašek.

Nevyšla ani jednání s potenciálním investorem, nejmenovanou slovenskou investiční skupinou. "Náš jediný akcionář navíc zatím nedokázal dodržet závazek, že bude financovat provozní ztrátu, kterou se nám v posledních dvou letech dařilo výrazně snižovat a kterou jsme letos podle finančního plánu měli poprvé proměnit v mírný zisk. Představenstvo společnosti Mladá fronta bohužel nemá v této chvíli ze zákona jinou možnost, než požádat o ochranu před věřiteli a podat insolvenční návrh."

Krajský soud v Českých Budějovicích již určil předběžnou insolvenční správkyni, jejíž úlohou bude zejména zajistit další provoz vydavatelství a uspokojovat související pohledávky věřitelů. Mladá fronta vydává týdeník Euro, magazíny Auto 7, Motocykl, auto moto a sport atd. Slušně funguje její knižní divize, která v roce 2018 vydala 237 knižních titulů.

Za rok 2018 bylo vydavatelství Františka Savova ve ztrátě 45 milionů korun, za loňský rok to měl být minus mezi 20 až 30 miliony. Pro letošní rok byla naplánována nula. Firma eviduje dluhy vůči společníkům ve výši 70 milionů a závazky z úvěrů ve výši přes 56 milionů korun.