reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Producenti musí přepočítat rozpočty, filmový fond slíbil méně peněz

07:00, 10. 5. 2013
Film Aleš Borovan

Producenti více než čtyř desítek připravovaných filmových projektů budou muset znovu přepočítat rozpočty. Fond kinematografie, který díky zákonu o audiovizi přebral podporu filmového průmyslu, jim v těchto dnech posílá oznámení o snížení tzv. vratky. Zatímco na počátku procesu měli naději, že fond vrátí až 20 procent nákladů utracených za české služby, aktuální stav financí ve fondu snížil tuto hranici na sedm procent. 

A to v důsledku enormního zájmu o natáčení v České republice. Fond v dubnu mohl mezi žadatele o filmové pobídky rozdělit pouhých 126 milionů korun. Nemilá zpráva se týká například chystaných českých filmů Zatím dobrý (režie Tomáš Mašín), Krásno (Ondřej Sokol), Andělé nebo Díra u Hanušovic (Miroslav Krobot).

Ještě na počátku roku fond kinematografie disponoval 500 miliony, přidělenými na pobídky ze státního rozpočtu. Skoro 300 milionů však padlo na projekty, pokračující z předchozího roku. Mezi nimi kupříkladu na francouzský seriál Borgia (foto, 53 milionů), dánskou sérii 1864 (43 milionů) nebo seriál BBC Mušketýři (46 milionů).

Pro vracení části nákladů v předpokládané výši 20 procent tak ve fondu chybí cca 300 milionů korun. Což uváděly již výpočty kapacity českého filmového průmyslu, prováděné ministerstvem kultury. Situace však ještě nemusí zoufalá - v průběhu roku velmi pravděpodobně řada producentů přehodnotí plány a posune termíny realizace. Na skutečně odstartovaná natáčení tak zbude více peněz.