reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

ČTÚ očekává vypsání tendru na 5G kmitočty v červnu 2020

14:37, 3. 3. 2020

Po zemětřesení ve vedení Českého telekomunikačního úřadu (dlouholetý předseda rady úřadu Jaromír Novák rezignoval na konci ledna) je tu nový termín pro vypsání tendru na 5G kmitočty v pásmech 700 MHz a 3,5 GHz.

Podle ČTÚ by se tak mohlo stát na konci června 2020. Výběrové řízení by mělo na český trh přivést čtvrtého mobilního operátora a tím pomoci stlačit koncové ceny pro zákazníky. Úřad nyní zveřejnil nové rámcové podmínky tendru: "V pásmu 700 MHz zůstávají k vydražení kmitočty o celkovém rozsahu 2 × 30 MHz s tím, že jednotlivý operátor může získat maximálně 2 × 10 MHz. ČTÚ je však připraven případně zvýšit tento limit až na dvojnásobek."

"Úřad více podpořil závazek národního roamingu ve prospěch nových operátorů nejen v pásmu 700 MHz, ale nově i v celém pásmu 3400 - 3800 MHz. Pro využití národního roamingu však budou stanoveny podmínky dosažení minimálního pokrytí. Žadatel bude moci o národní roaming žádat poté, co pokryje alespoň 10 procent obyvatelstva sítěmi 5G, a pokrytí vlastní sítí bude muset dále zvyšovat."

"V souladu s vládní 5G strategií se ČTÚ rovněž rozhodl pro podporu Průmyslu 4.0. K tomu účelu z aukce vyčlení blok 40 MHz spektra v pásmu 3400 - 3600 MHz. Podmínky vyčleněného bloku pro podporu Průmyslu 4.0 ČTÚ stanoví nezávisle na podmínkách aukce. ČTÚ je bude přidělovat formou individuálních oprávnění pro průmyslové aplikace, například pro řízení výroby v rámci průmyslových areálů. Inspirací pro toto řešení je podobný přístup v sousedním Německu."

Veřejné konzultace k novým podmínkám by měly být spuštěny 16. března. Připomínky bude možné uplatnit v zákonném termínu jednoho měsíce.