reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Kellnerova telekomunikační firma CETIN chce letos do sítě investovat další 4 miliardy

Strategická investice miliardáře Petra Kellnera (foto), telco firma CETIN, která provozuje největší datovou a komunikační síť v Česku, v loňském roce opět o něco snížila ekonomický výkon. Klesly tržby, naopak čistý zisk narostl o stovky milionů korun.

CETIN v roce 2019 utržil v telekomunikačním segmentu 19,168 miliardy korun. V meziročním srovnání to je pokles o 645 milionů korun. Konsolidované výnosy CETIN z telca ještě v roce v roce 2017 dosáhly 20,968 miliardy. Net profit za loňský rok naopak vzrostl z 2,551 miliardy na 2,811 miliardy korun. EBITDA vyskočil ze 7,57 miliardy na 8,559 miliardy korun.

"Splnili jsme obchodní cíle, které jsme si stanovili," komentoval ředitel CETIN Juraj Šedivý. "Rostli jsme zejména v oblasti velkoobchodních služeb internetu v pevné síti a v oblasti mezinárodních služeb. Za úspěch také považuji, že se nám po letech poklesu podařilo dosáhnout meziročního růstu nejenom obchodní marže, ale i ukazatele EBITDA, a to především díky výnosům z výstavby a provozu mobilní přístupové sítě."

Loňské hospodářské výsledky CETIN umožňují dál pokračovat v masivních investicích. Do rozvoje sítí a technologií firma Kellnerova firma plánuje i letos investovat přibližně 4 miliardy korun. Zatímco ještě v roce 2019 šla většina investic do modernizace přístupové sítě formou výstavby FTTC (přibližování optiky ke koncovému zákazníkovi při ponechání posledních desítek nebo stovek metrů metalických), od letošního roku budou investice zacílené na výstavbu optických přípojek FTTH (Fiber-to-the-Home) až do bytu. CETIN chce do sedmi let připojit optickou sítí milion domácností.

"Všechny páteřní a přípojné sítě jsou dnes již optické a to, že budujeme i optickou přístupovou síť je další logický krok," vysvětluje Šedivý. V roce 2019 bylo do provozu uvedeno 1145 unikátních rDSLAMů, celkem jich je dnes v síti CETIN 6222. Celkem chce telco firma do modernizace sítě investovat na 27 miliard korun.