reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

E-shopu Alza v Česku a na Slovensku stoupá obrat o 70 procent

aktualizováno
18:20, 17. 3. 2020

Pandemie koronaviru a z velké části zavřené kamenné prodejny ženou Čechy a Slováky do online obchodů. Největší e-shop Alza.cz (majitelem skupina investorů v čele s Alešem Zavoralem) hlásí meziroční nárůsty obratů o desítky procent.

V Česku a na Slovensku v meziročním srovnání stoupl obrat online obchodu o více než 70 procent, v Maďarsku o více než 100 procent a v Rakousku přes 300 procent. Denní obrat obchodu se nyní pohybuje přes 100 milionů korun. "Provoz v Alze se začíná přibližovat předvánočnímu období," uvedla mluvčí Alzy Patricie Šedivá. Pro připomenutí: během nejvytíženějšího prosincového týdne 2019  v Alze lidé nakoupili 2,2 milionu kusů zboží v celkové hodnotě 1,44 miliardy korun. V pondělí 16. prosince 2019 padl rekord denního obratu Alzy - 263 milionů korun.

"Změny v nákupních zvyklostech jsou znatelné, vytížení e-shopu a našich provozů můžeme přirovnat k hlavní sezóně (listopad, prosinec). Mezi nejžádanější patří vybavení pro práci z domova - prodeje notebooků a monitorů stouply meziročně o více než 100 procent, tiskáren, počítačových komponent a příslušenství o více než 60 procent, kancelářských potřeb o 78 procent. Celý segment Alza pro firmy vyskočil o 66 procent," uvedl obchodní ředitel Alza.cz Petr Bena.

Další růstová čísla z Alzy:

  • drogistické zboží a potřeby pro psy a kočky zaznamenaly historicky nejsilnější týden, kdy celá řada produktových skupin jako třeba potřeby pro nejmenší (dětské pleny a dětská výživa), výrobky na praní nebo desinfekční prostředky meziročně rostly o více než 200 procent
  • sportovní vybavení - nárůst více než 200 procent (nejvíce elektrokola, koloběžky, běžecké pásy, cyklistické trenažéry)
  • papírové a elektronické knihy plus 95 procent.
  • hry a herní konzole, stavebnice a deskové hry plus 200 procent
  • prodeje šicích strojů plus 301 procent
  • čističky vzduchu, domácí pekárny a mrazáky vykázaly shodně nárůsty více než 700 procent