reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Packetu/Zásilkovnu čínský koronavirus nezastavil, za 1Q 2020 má nejlepší čísla

19:07, 30. 4. 2020

Skupina Packeta, která vlastní logisticko-technologickou firmu Zásilkovna, dosáhla i přes negativní dopady spojené s pandemií čínského koronaviru doposud nejlepších čísel v prvním kvartálu.

Obrat skupiny v prvním čtvrtletí 2020 podle zástupců firmy dosáhl téměř 390 milionů korun. V meziročním srovnání se jedná o nárůst o 103 procent. Zásilkovna v období přepravila více než 6,5 milionu zásilek. Pandemie zpomalila skupinu hlavně v prvních týdnech restriktivních opatření, kdy Packetě klesl obrat meziročně o 50 procent. Během následujících pár týdnů se provoz postupně vrací do standardního fungování a meziroční nárůst se již v dubnu vrátil opět na 100 procent.

Zásilkovna a všechny firmy ve skupině Packeta nyní podle svých slov intenzivně pracují na otevření všech výdejních míst, která byla v důsledku nejrůznějších vládních nařízeních v jednotlivých zemích omezena. V současné době je celkový počet aktivních výdejních míst za celou skupinu 3556, tedy přibližně 85 procent původního stavu před stavem nouze. Na původní počet 4200 by se Packeta měla dostat v první půlce května.

"Letošní březen a duben byly zcela určitě měsíci, které se zapíší do historie firmy. Čelili jsme největší výzvě naší desetileté historie. V podstatě z hodiny na hodinu jsme museli řešit hluboký pokles počtu výdejních míst a v prvním týdnu ve stavu nouze jsme zaznamenali také výrazný propad tržeb. Skupina Packeta má entity v šesti evropských zemích a do 33 států doručuje. Udržet v nich funkční logistiku v momentu, kdy se v důsledku nejrůznějších vládních nařízení a doporučení mění situace z minuty na minuty, bylo mimořádně obtížné," uvedla CEO skupiny Packeta a zakladatelka Zásilkovny Simona Kijonková.

"Celý segment e-commerce prožívá obrovský boom překonávající v některých parametrech předvánoční nakupování. Je zřejmé, že nakupování po internetu dnes z velké části táhne celou ekonomiku. Podle aktuálních odhadů by měl meziroční růst e-commerce v České republice dosáhnout až 20 procent a atakovat hranici 190 miliard korun. Zájem o nákupy po internetu ale vidíme ve všech zemích, kde působíme."

Packeta předpokládá, že v letošním roce dosáhne celkového obratu 2 miliard korun, 35 milionů přepravených zásilek a 5 tisíc výdejních míst, z toho 3500 v České republice.