reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Český kinotrh klesl téměř o půl miliardy korun

11:24, 27. 5. 2020
Film Aleš Borovan

Čínský koronavirus a spojená restriktivní vládní opatření způsobily nevídaný pokles tuzemského kinoprůmyslu. Kina byla zavřená od půlky března a postupně se začala otevírat až od 11. května. Stovky milionů budou chybět provozovatelům kin, distributorům a filmovým producentům.

Česká kina za první čtyři měsíce 2020 utržila 497 milionů korun (hrubé číslo). V meziročním srovnání se jedná o pokles ve výši 467 milionů. Letos v dubnu přitom kina utržila jenom 270 tisíc korun. Do kin od ledna do dubna 2020 dorazilo 3,395 milionu diváků. O rok dříve za stejné období to bylo 6,592 milionu. Meziroční pokles tak přesáhl 3 miliony diváků. Vyplývá to z údajů Unie filmových distributorů.

Je přitom těžké určit, jak přesně velké ztráty jdou přímo na vrub čínskému koronaviru - portfolio nabídky filmových titulů v kinech je v každém období jedinečné a neopakovatelné. Loni na jaře u diváků bodovala komedie Martina Horského Ženy v běhu. Letos od února zase stovky tisíc kinolístků prodával celovečerní dokument V síti (foto).

Celkem má tento film Barbory Chalupové a Víta Klusáka (premiéra 27. února), distribuovaný Aerofilms, na kontě více než 52 milionů korun hrubých tržeb, návštěvnost se blíží 350 tisícům diváků. Soft verze V síti: Za školou, určená školám, přidala do kasičky dalších 4,5 milionu kinotržeb.