reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Přechod na nový standard pozemního televizního vysílání bude dokončen v říjnu

aktualizováno
10:08, 3. 6. 2020

Přerušený přechod na nový standard pozemního digitálního TV vysílání DVB-T2 bude znovu nastartován 8. července. Uvedl to ředitel Českých Radiokomunikací Vít Vážan (foto). Přestávka byla způsobena pandemií čínského koronaviru.

V červenci budou přepnuty vysílače MUX 1 (ČT) v jižních Čechách a na jižní Moravě a rovněž vysílače MUX 2 (ČRa) v západních a severních Čechách. Další oblasti a sítě budou následovat v srpnu až v říjnu (viz obrázek dole). Celý proces přechodu bude dokončen 29. října 2020, tedy cca čtyři měsíce později oproti původnímu plánu.

Do března letošního roku byla vypnuta třetina vysílačů DVB-T velkého výkonu a polovina vysílačů malého výkonu. Kupříkladu vysílání České televize v DVB-T nepřijímá již polovina obyvatel České republiky, na druhou stranu všichni mají k dispozici vysílání ČT v DVB-T2.

"Výzkumy potvrzují, že přechod na nový vysílací standard nemá vliv na vysokou oblíbenost pozemního digitálního TV vysílání. To naopak prokázalo v průběhu pandemie onemocnění COVID 19 svou důležitost v informování obyvatel. Jakýkoliv nárůst sledovanosti zvládá spolehlivě a bez výpadků a operativně umožnilo zařadit i nový kanál pro seniory ČT 3," uvedl Vážan.