reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Operátor O2 v Praze a Kolíně spustí první komerční 5G síť

aktualizováno
09:37, 17. 6. 2020

Důležitý milník pro mobilního operátora O2 Czech Republic (majitel Petr Kellner) a jeho zákazníky. O2 od 1. července v Praze a Kolíně spouští plnohodnotnou 5G sít.

Do konce léta bude pokryto centrum Prahy (Vinohrady, Nusle, Dejvice, Bubeneč nebo Nové Město) a centrum Kolína. Rychlý internet tak bude dostupný pro 15 procent obyvatel hlavního města. "Není to pilot, jedná se o komerční, veřejně dostupnou sít našim zákazníkům," zdůraznil ředitel O2 Jindřich Fremuth. Dosavadní investice do 5G sítí se podle něj pohybují v řádu desítek milionů korun, celkové pokrytí si vyžádá miliardy korun - v závislosti na kvalitě a nastavení služby.

"Nová generace mobilní sítě nabídne až desetinásobné rychlosti připojení než běžně dostupná síť 4G. 5G však neznamená jen rychlejší stahování. V reálném zákaznickém provozu si nyní chceme otestovat, jak síť funguje pod zátěží, a vyzkoušet různé příklady využití v průmyslu, ve zdravotnictví, u prvků chytrých měst a v dalších strategických oblastech pro ekonomiku," doplnil Fremuth.

Dalším benefitem podle něj je "dramatické" navýšení počtu připojení v dané lokalitě. Jeden 5G vysílač umožní připojit až 500 domácností. Dodavateli technologií je CETIN, testují se Ericsson, Nokia a Huawei. První telefony, které "umí" 5G, jsou již v prodeji (Samsung). "Zkušenosti z pilotních provozů s různými technologickými partnery nám pomůžou při výběru dodavatele pro celoplošné pokrývání, o kterém zatím není rozhodnuto," popisuje technologický ředitel O2 Jan Hruška.

Možnost surfovat na 5G síti získají všichni zákazníci neomezených tarifů O2 Neo Zlatý a Platinový a tarifů Free+ Bronzový, Stříbrný a Zlatý, a to za korunu měsíčně.