reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

PPF na Balkánu oddělila telekomunikační infrastrukturu od retailu

Investiční skupina PPF miliardáře Petra Kellnera na Balkánu zopakovala operaci, kterou v roce 2015 provedla u operátora O2 Czech Republic. U svých tří mobilních operátorů působících pod značkou Telenor v Bulharsku, v Maďarsku a v Srbsku dokončila oddělení telekomunikační infrastruktury od retailové části.

Nově vzniklé společnosti CETIN Bulharsko, CETIN Maďarsko a CETIN Srbsko vytvoří spolu s CETINem v České republice skupinu CETIN Group, infrastrukturní páteř skupiny PPF Telecom Group. V jednotlivých zemích vzniknou po oddělení infrastruktury od retailové části (B2C i B2B) dva samostatné subjekty. Na datových a komunikačních sítích skupiny CETIN budou místní mobilní operátoři Telenor i další domácí a zahraniční poskytovatelé moci nabízet hlasové a datové služby, včetně služeb internetové televize, videa on demand a IT služeb a kybernetické bezpečnosti.

Předsedou představenstva CETIN Group B.V. byl jmenován Jan Kadaník (foto), který bude odpovídat za celkovou strategii CETIN Group. Juraj Šedivý bude jako člen představenstva a CEO odpovídat za řízení a provoz skupiny. "Společnosti CETIN Group v maximální míře využijí potenciálu velkoobchodních partnerství, přičemž koordinace jejich výzkumu, vývoje, inovací a dlouhodobých investic do telekomunikačních technologií a infrastruktury přinese synergie v oblasti technologické infrastruktury. Zatímco CETIN bude výhradně zajišťovat výstavbu a provoz infrastruktury, retailové firmy se budou moci plně věnovat rozvoji svých produktů a služeb a zákaznickému servisu," uvedla PPF.

"Dobrovolné rozdělení O2 a CETIN, které jsme jako první v Evropě provedli před pěti lety, je důkazem naší schopnosti inovovat a vytrvale hledat nové cesty v podnikání. Středo- a východoevropské mobilní operátory působící pod značkou Telenor jsme získali v roce 2018. Za necelé dva roky jsme dokázali využit našich zkušeností a uskutečnit i na těchto trzích stejný krok jako v Česku," uvedl Ladislav Bartoníček, minoritní vlastník PPF Group a generální ředitel PPF Telecom Group.