reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Kinotrh klesl hlavně kvůli čínskému koronaviru o více než 600 milionů

11:40, 11. 7. 2020
Film Aleš Borovan

Tak velký sešup český kinotrh nepamatuje. Restriktivní opatření, přijatá vládou v souvislosti s pandemií čínského koronaviru, a zavřené kinosály způsobily v uplynulých měsících pokles hrubých tržeb kin o stovky milionů korun.

Česká kina od ledna do května 2020 utržila za prodej lístků 514 milionů korun. V meziročním srovnání to je o 633 milionů méně (procentní pokles - 55 procent). Kinovstupenku si v uvedeném období koupilo 3,518 milionu diváků. O rok dříve to bylo 7,869 milionu. Tuzemské kinosály se v souvislosti s pandemií zavřely v polovině března. Otevírat se začaly až 11. května. Ale kupříkladu největší řetězec multiplexů Cinema City Czech otevřel až na konci června. Ruku v ruce s omezenou kapacitou kinoprovozů šla slabá nabídka lákavých kinopremiér.

Během obnoveného provozu kin v druhé polovině května diváci nejvíce chodili na dokument V síti (foto). Ten za 14 týdnů od premiéry prodal kinovstupenky za více než 54 milionů korun. Návštěvnost překročila 357 tisíc lidí. Čechy v květnu lákaly do kin rovněž distribuční tituly Frčíme, Chlap na střídačku a Ježek Sonic.