reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Pražské centrum umění DOX prodělalo pět milionů

15:43, 18. 5. 2013
Výstavy Aleš Borovan

Jedny z nejzajímavějších a největších pražských výstavních prostor, Centrum současného umění DOX, které spoluvlastní milionář Karel Janeček, pokračovaly ve ztrátovém hospodaření.

Ztráta v roce 2012 dosáhla skoro pěti milionů, což je o 800 tisíc méně než v předchozím roce. Celková kumulovaná ztráta provozní firmy DOX Prague se tak blíží 40 milionům korun.

Pozitivním trendem je zvyšování tržeb. V uplynulém roce centrum utržilo ze vstupného, prodeje katalogů, veřejných zdrojů, grantů a příspěvků sponzorů celkem 26 milionů korun (nárůst o dva miliony), což je nejvíce v historii DOXu. Ještě v roce 2009 tržby nedosáhly ani devíti milionů korun. Skok nastal v roce 2010, kdy byl díky dokončení některých objektů podstatně rozšířen provoz.

Fungování DOXu je do značné míry kryto půjčkami společníků a akcionářů spojené osoby. Na konci roku 2011 byli akcionáři centra Leoš Válka (50 procent), Václav Dejčmar (25 procent) a billboardový podnikatel Richard Fuxa (25 procent). Nyní jsou jako akcionáři uváděni Válka, Dejčmar, Karel Janeček a Libor Winkler. Centrum bylo otevřeno na podzim 2008.

Vaší pozornosti doporučujeme:

Václav Dejčmar