reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Miliardář Šmejc začal likvidovat studia RTA

11:31, 20. 5. 2013
Televize Aleš Borovan

První tři z regionálních studií sítě RTA, kterou zprostředkovaně vlastní miliardář Jiří Šmejc, vstoupila do likvidace.

Mateřská firma sítě, Regionální televizní agentura, rozhodla o likvidaci RTA Ostrava, RTA Východní Čechy a RTA Jižní Morava. Součástí sítě jsou ještě RTA PrahaRTA Jižní Čechy a RTA Zlín (poslední dvě jmenovaná se nedávno přesunula do Prahy). Studia RTA dříve vysílala v rámci bývalé licence televize Prima, po výměně licencí však ztratila prostor na obrazovce.

Někdejší lokální televize se před několika dny do prekérní situace. Vysílací rada je vyzvala k obnovení vysílání do 15 dnů od doručení upozornění. Rada studia RTA upozornila na "porušení zákona, kterého se provozovatel dopustil tím, ţe po zahájení vysílání v průběhu kalendářního roku nevysílal déle než 30 dnů".

Bezprostředním vlastníkem Regionální televizní agentury je podle obchodního rejstříku anglická společnost Malcolm and Whitacker Recovery Limited. Všeobecně se soudí, že za ní stojí Šmejc. Vlastnictví RTA bylo vyvedeno do zahraničí poté, co televize FTV Prima díky výměně licencí na počátku roku 2012 odstřihla regionální stanice (kromě jiného i ty sdružené do RTA) od vysílání hlavního programu. Ústavní soud v dubnu odmítl stížnost studií RTA na tento postup. Televize RTA po odstřižení od programu Primy podstatně omezila činnost a propustila část zaměstnanců.