reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

PPF na filantropii věnovala 100 milionů, podporu získal Cirk la Putyka nebo festival Půlmetronome

16:57, 19. 8. 2020
Miliardáři Aleš Borovan

Nová filantropická Nadace PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, která vznikla pro podporu neziskových projektů, byla de iure založena na podzim 2019, fakticky začala být činná od začátku roku 2020. Od té doby mezi podpořené projekty rozdělila přes 40 milionů korun.

Nadace funguje pod křídly finanční skupiny PPF v rámci jejích CSR aktivit, ovšem odděleně od Nadace The Kellner Family Foundation (stipendia pro gymnázium Open Gate, podpora veřejných základních škol Pomáháme školám k úspěchu, zahraničního vzdělávání), PPF Art (sbírka fotografií a obrazů, Ateliér Josefa Sudka, Galerie Václava Špály) a sponzoringových aktivit (Divadlo Járy Cimrmana, Letní shakespearovské slavnosti atd.). Soustředí se na podporu ve formě spoluúčasti projektů třetích stran. K preferovaným oblastem bude vedle vědy a vzdělávání, umění a sociálních témat patřit i komunitní rozvoj, sportovní aktivity dětí nebo péče o české kulturní dědictví.

Podle informací Borovan.cz má nová nadace PPF v počáteční fázi k dispozici finanční prostředky o objemu 100 milionů korun. Nadace, cílící hlavně na mladší generaci, hodlá podporovat již fungující, úspěšné a inspirativní projekty, které by se rády posunuly na vyšší level a k dalším cílům. Nadaci řídí správní rada ve složení Kateřina Jirásková (finanční ředitelka PPF), Vladimír Mlynář (ředitel pro vztahy s veřejným sektorem PPF) a Jana Sedláčková, která je zodpovědná za exekutivní vedení nadace. Správní rada bude preferovat méně klíčových projektů před kvantitou.

Od ledna až doposud Nadace PPF podpořila 14 projektů, mezi které rozdělila přes 43 milionů korun. Podporu získaly kupříkladu Cirk La Putyka, publikační projekt Bez frází, obnova poutního areálu v Horní Polici, open air festival Půlmetronome (náhrada za zrušený Metronome), Film Naživo (unikátní spojení streamované kinematografie s divadlem) nebo obnova skautské klubovny na pražské Hanspaulce.