reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Český rozhlas chce v roce 2021 spustit dvě nové digitální stanice

13:13, 17. 9. 2020

V českém éteru by v příštím roce měly zaznít hned dvě nové digitální stanice, které plánuje spustit Český rozhlas (na fotce zleva šéf ČRa Vít Vážan, ředitel rozhlasu René Zavoral a technický ředitel ČRo Karel Zýka). Start vysílání v obou případech je naplánován s největší pravděpodobností na jaro 2021.

První plánovanou stanicí by měl být Radiožurnál Sport, který by měl nabídnout mix sportovních informací a rockové hudby. Pokud situace kolem koronaviru dovolí, měl by být start Sportu navázán na připravované mistrovství světa v ledním hokeji v květnu 2021. Druhá rozhlasová stanice se zaměří na seniory (prozatímní pracovní název Radio Senior, který ale určitě nebude definitivní).

Jak Radiožurnál Sport, tak i Rádio Senior budou vysílat v digitálním standardu DAB+. K dnešnímu dni ČRo rozšířil pokrytí signálem DAB+ na 95 procent obyvatel České republiky, když spolupracující České Radiokomunikace spustily 10 nových vysílačů DAB+ (multiplex 1). Mezi nově spuštěnými vysílači jsou: Jihlava - Javořice, Pardubice - Krásné, Jeseník - Praděd, Votice - Mezivrata, Liberec - Ještěd, Valašské Meziříčí Radhošť, Sušice - Svatobor, Třinec - Javorový, Příbram - Hvězdárna a Znojmo - Kuchařovice.

V návaznosti na tento krok management ČRo chystá vypnutí svých stanic na středních a dlouhých vlnách AM, ke kterému by mělo dojít 31. prosince 2021. Týká se to stanic ČRo Dvojka, Plus a Radiožurnál, které tímto způsobem aktuálně poslouchá cca 100 tisíc posluchačů. Český rozhlas v DAB+ vysílá všech 23 stávajících stanic, z toho 20 v MUX1 (deset celoplošných a deset regionálních). V současné době distribuční mix ČRo zahrnuje FM, DAB+, IP, DVB-T2, DVB-S2, kabel TV a streamingovou službu MujRozhlas.