reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Miliardář Pražák kupuje dva menší telekomunikační operátory

Tajná byznysová jednání na telekomunikačním trhu, o kterých Borovan.cz informoval v uplynulých měsících, jsou zdá se v závěru. Miliardář Karel Pražák (foto), jehož skupina ovládá kabelového operátora Nej.cz, si přikupuje dva další telekomunikační hráče.

Podle oznámení antimonopolního úřadu Nej.cz čerstvě zažádal o povolení spojení s operátory itself a Telly CE. Rozšířil by tak svoji pozici na trhu kabelového připojení a služeb IPTV o desítky tisíc uživatelů. "K navrhovanému spojení soutěžitelů má dojít zejména v oblasti poskytování služeb maloobchodního přístupu k internetu, televizního vysílání a hlasových služeb, v oblasti výstavby a provozování telekomunikační infrastruktury, poskytování velkoobchodního přístupu k internetu a v oblasti provozování datových center. Rozhodnutí ve výše uvedené věci dosud nebylo vydáno," uvedl úřad.

Brněnská společnost itself podnikatele Jana Dašovského provozuje vlastní optickou páteřní síť po celém Česku s délkou více než 2200 kilometrů. Má několik datacenter - v Brně, Ostravě a v Ivančicích. Její síť Selfnet zajišťuje internetové připojení a televizní kabelové vysílání pro více než 45 tisíc domácností ve 48 městech a obcích na jižní Moravě. Itself vlastní 100 procent ve Freebone (optická síť, nabídka internetu a televizního vysílání na Břeclavsku) a 14 procent v pardubické firmě 4Net.TV solutions (nabídka IPTV řešení).

Telly CE zase stojí za IPTV projektem Interaktivni.TV. Ve startovací nabídce má 57 stanic, z toho 39 stanic v HD. Tržby firmy, kterou doposud vlastní Jakub Jurásek, v roce 2018 přesáhly 54 milionů korun.

V roce 2019 Pražákův operátor Nej.cz utržil 673 milionů korun, v meziročním srovnání o 12 milionů více. Z celkové sumy na internetové služby připadlo 371 milionů (o rok dříve 353 milionů), na televizi 222 milionů korun (217 milionů). Díky akvizicím menších kabelových operátorů a konsolidaci jejich sítí do jednoho celku kabelový operátor Nej.cz získal a částečně i vybudoval přístupovou síť ve více než 100 lokalitách po celé České republice.

Karel Pražák dlouhé roky dělal pro nejbohatšího Čecha Petra Kellnera (majitel O2CETINTelenor CEE), byl označován za jeho blízkého spolupracovníka. I z tohoto důvodů se spekuluje o možných aktuálních vazbách mezi Kellnerovou PPF a Kaprain. To ale Pražák oficiálně odmítá.