reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Bratři Kasové (Pilulka.cz) si na burzu běží pro stovky milionů

18:06, 5. 10. 2020

Napínavá akce, která zajímá nejen potenciální investory, ale i většinu velkých e-commerce hráčů v České republice, startuje.

Skupina Pilulka, která zahrnuje velký e-shop Pilulka.cz a síť kamenných Pilulka Lékáren s volně dostupnými léky, kosmetikou, zdravotnickým materiálem, potravinářskými doplňky, v úterý 6. října zahájí na trhu Start pražské burzy úpis až 800 tisíc akcií. Tedy 20 procent společnosti Pilulka Lékárny. Příjem objednávek končí 20. října. Minimální cena je 350 korun za akcii, maximální 424 korun za kus. Velikost lotu je 80 kusů. Úpis celé emise i při minimální ceně vynese 280 milionů korun.

"Chceme umožnit celé řadě i drobných investorů benefitovat na transformaci lékárenského trhu, kde je Pilulka synonymem inovátora. Od veřejné nabídky si slibujeme zajištění financování další expanze do zahraničí a technologický vývoj. Nejen poslední měsíce ukázaly, že digitalizace postupuje velmi rychle, dokonce ještě rychleji, než jsme si před několika měsíci dokázali všichni představit. Chceme jít příkladem dalším e-commerce firmám a rozhýbat kapitálové trhy v České republice. Měli jsme celou řadu nabídek od finančních i strategických investorů z České republiky i ze zahraničí, ale rozhodli jsme se pro veřejnou nabídku," uvedl Petr Kasa (na fotce vpravo), spolumajitel Pilulky.

Skupinu Pilulka Lékárny doposud vlastní ze 47 procent bratři a veteráni české e-commerce Martin (vlevo) a Petr Kasovi, Ash (majitelé Wood & Company), zbytek pak fyzické osoby, které na se podílejí nebo podílely na budování start-upu - Marta Herzánová, Marek Krajčovič nebo Romana Breznická.

Pilulka Group v roce 2019 dosáhla tržeb ve výši 1,38 miliardy korun (auditované konsolidované číslo, bez DPH). K tomu se přičítá 1,05 miliardy tržeb frančízovaných lékáren, které Pilulka neprovozuje přímo, ale řídí jim obchod a mají brand Pilulka ve štítu. Od ledna do června 2020 Pilulka dle vlastních údajů utržila celkem 1,6 miliardy korun (včetně franchise lékáren). V letošním roce by celkové číslo tržeb mělo dosáhnout 3 miliard korun. Za dva roky by obrat skupiny měl dosáhnout 5 miliard korun.

Skupina působí na českém, slovenském a rumunském trhu od roku 2013 a v současnosti provozuje více než 150 Pilulka Lékáren společně s internetovými lékárnami Pilulka.cz, Pilulka.sk a Pilulka.ro. Firma zaměstnává přes 380 lidí, převážně se zdravotnickým vzděláním.