reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Úpis akcií Pilulky udělal z bratrů Kasů vysoké multimilionáře

13:53, 20. 10. 2020

Jedná se o nejúspěšnější úpis akcií v rámci trhu Start pražské burzy. Dnes ukončený úpis společnosti Pilulka Lékárny (odstartoval 6. října) učinil z největších akcionářů, Martina a Petra Kasových (foto), multimilionáře ve vyšších číslech.

Pilulka Lékárny (velký e-shop Pilulka.cz a síť kamenných Pilulka Lékáren s volně dostupnými léky, kosmetikou, zdravotnickým materiálem, potravinářskými doplňky) upsala akcie v celkovém počtu 725 040 kusů za maximální cenu 424 korun (rozpětí bylo 350 až 424 korun). Zájem ze strany investorů byl vysoký a převýšil nabízené množství akcií o 536 procent. Znamená to, že maximální cena za akcii byla stanovena zbytečně nízko.

Z celkového úpisu připadá na nově vydané akcie 500 tisíc kusů, zbytek jsou akcie, které prodává finanční investor ze skupiny Wood & Company."Díky obrovskému zájmu o primární úpis museli být někteří investoři v rámci alokace (přidělování upsaných akcií jednotlivým upisovatelům) tzv. kráceni, což je u takto úspěšných úpisů zcela standardní," uvedli zástupci pražské burzy. Obchodování s akciemi Pilulka Lékárny bude zahájeno 26. října za upisovací cenu 424 korun.

Hodnota společnosti po úpisu (post money valuace) činí 1,06 miliardy korun. Společnost obdržela od investorů rekordní částku ve výši přes 307 milionů korun. "Finanční prostředky získané z úpisu nových akcií budou použity na rozvoj společnosti, konkrétně k financování rozšíření logistických kapacit, vývoji IT systémů, posílení tržní pozice v Rumunsku a expanzi do Maďarska," uvedla Pilulka.

Kasovi, veteráni českého e-commerce trhu, před transakcí vlastnili 47,3 procenta Pilulky, i po úpisu budou patřit mezi největší akcionáře. Nyní po IPO by měli vlastnit okolo 33 procent akcií, All-Star Holding (Wood & Co.) přes 16 procent, ostatní akcionáři 17,3 procenta a investoři z trhu Start okolo 32 procent akcií.