reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Kmitočty pro 5G sítě vydražily O2, T-Mobile nebo Vodafone, Tykač neuspěl

Baf. Český telekomunikační úřad vydal nenápadně v pátek večer zprávu o dražbě kmitočtů pro 5G sítě, která je největší událostí na telco trhu za posledních x let. Úspěšná byla velká trojka operátorů plus dva menší subjekty. Do státní kasy putují miliardy korun.

"V pásmu 700 MHz získala společnost O2 Czech Republic blok o velikosti 2x10 MHz, spojený se závazkem národního roamingu a PPDR služeb pro krizové a bezpečnostní složky státu. Další bloky v pásmu 700 MHz získaly společnosti T-Mobile Czech Republic a Vodafone Czech Republic. Bloky o velikosti 20 MHz v pásmu 3400 - 3600 MHz, spojené se závazkem pronájmu kmitočtů pro podporu Průmyslu 4.0, získaly společnosti O2 Czech Republic a CentroNet. Dalšími úspěšnými uchazeči v tomto pásmu byly společnosti T-Mobile, Vodafone a Nordic Telecom 5G." Jinými slovy, v hlavním pásmu nebyl úspěšný žádný hráč kromě současných operátorů.

CentroNet získal celkem 4 aukční bloky, Nordic telecom 1 blok. Úspěšní naopak nebyli zájemci PODA a Sev.en Innovations (miliardář Pavel Tykač). T-Mobile celkem za kmitočty zaplatí 1,89 miliardy korun, CentroNet 628 milionů, Vodafone 1,568 miliardy, O2 1,342 miliardy a Nordic telecom 5G 168 milionů.