reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Lukačovičův Seznam.cz chce po Google miliardy korun

20:27, 9. 12. 2020

Internetový obr Seznam.cz (majitel miliardář Ivo Lukačovič) tvrdě vystartoval proti globálnímu technologickému koncernu Google (mateřská firma Alphabet).

Podle informací Borovan.cz v těchto dnech Seznam poslal americkému Alphabetu mediální výzvu, ve které mateřskou firmu Google žádá o uhrazení cca 9 miliard korun jako náhradu škody. Peníze mají být zaplaceny do konce prosince, pokud tak nenastane, bude následovat žaloba Seznamu na Google (s největší pravděpodobností zde v České republice). O přípravě žaloby Borovan.cz psal loni jako první na trhu.

Škoda podle zástupců Seznamu měla vzniknout v předchozích letech jako důsledek údajného omezení hospodářské soutěže v oblasti internetového vyhledávání. Konkrétně v nastavení mobilního operačního systému Android, za jehož vývojem stojí právě Google. Ještě před rokem bylo v Androidu nastaveno defaultně vyhledávání prostřednictvím Google. Od letošního roku má uživatel na výběr z několika možností (tzv. Choice Screen), mezi kterými je v Česku a na Slovensku i vyhledávač Seznamu.

Díky možnosti výběru vyhledávání v Androidu začaly mobilní přístroje v posledních měsících Seznamu generovat nadprůměrná čísla. Škoda je vypočítaná na základě znaleckých posudků jako ušlé peníze Seznamu v letech 2011 až 2018. Celou záležitost má podle informací Borovan.cz v rámci Seznamu na starosti někdejší výkonný ředitel firmy a současný lobbista Michal Feix.

Americká společnost Alphabet/Google dostala v roce 2018 od Evropské komise ve věci zneužívání mobilního operačního systému Android pokutu ve výši 4,34 miliardy eur (přes 110 miliard korun). Komise Googlu kladla za vinu, že defaultní nastavení v Androidu firma využila k upevnění dominantní pozice vlastního internetového vyhledávače. To mělo omezit konkurenci v příslušném segmentu a možnosti výběru pro uživatele. Technologický gigant poté v Androidu uživatelům nabídl právě Choice Screen s výběrem více vyhledávačů.