reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Miliardář Křetínský restrukturalizuje skupinu a jedná o návratu Tkáče do EPH

14:47, 11. 12. 2020

Struktura investorské a podnikové skupiny kolem miliardáře Daniela Křetínského (na fotce vlevo), která zahrnuje kupříkladu Energetický a průmyslový holding (EPH; energetika), EP Global Commerce (EPGC; podíl v Metro), Czech Media Invest (CMI; média), EC Investments (ECI; e-commerce) nebo EP Real Estate (EPRE; reality), dostane novou podobu. Rovněž probíhají pokročilá jednání o návratu dalšího miliardáře Patrika Tkáče (vpravo) do EPH.

Tkáč doposud s Křetínským vlastní kupříkladu mediální skupinu CMI (deník Blesk, E15, Aha!, Blesk.cz atd.) nebo podíly v e-commerce skupinách Mall Group a Heureka Group. Nyní dochází k restrukturalizaci rozsáhlých aktiv. Byla založena společnost EP Corporate Group (EPCG) se sídlem v Česku, pod kterou budou soustředěna strategická aktiva Daniela Křetínského a jeho manažerského týmu, včetně EPH.

EPCG postupně přebere přímé a nepřímé podíly Daniela Křetínského a manažerů EPH ve všech výše zmíněných strategických společnostech, tedy EPH, EPGC, CMI, ECI a EPRE. Stávající účast manažerů EPH na skupině bude transformována na 10,7 procentní podíl v EPCG, zbývajících 89,3 procenta spojených s kontrolou společnosti bude nadále vlastnit Křetínský.

Další společnost EP Equity Investment (EPEI) postupně plně ovládne firmu Vesa Equity Investment, tedy nepřímo také minoritní podíly v Royal Mail, Foot Locker, Casino Guichard-Perrachon a Sainsbury‘s. Spolu s ostatními akcionáři CMI (Tkáč a Roman Korbačka) navíc došlo k dohodě, že EPEI rovněž odkoupí akcie ProSiebenSat.1, které jsou aktuálně v držení CMI. Společnost EPEI bude ovládána Křetínským a dále spoluvlastněna Tkáčem a manažery EPH.

Křetínský zároveň finalizuje jednání s Tkáčem o možném prodeji 44 procentním podílu v EPH. V případě úspěšného dokončení těchto jednání si EPCG podrží v EPH nejen majoritní 56 procentní podíl, ale současně plnou manažerskou kontrolu. EPCG rovněž získá 56 procenta ve fotbalovém klubu AC Sparta Praha fotbal. Zbývající 44 procentní podíl zůstane ve vlastnictví struktur akcionářů skupiny J&T.

"Vznik EP Corporate Group a EP Equity Investment je logickým krokem, který reflektuje skutečnost, že stále významnější část našich aktivit směřuje mimo energetiku. Za tohoto stavu je třeba jasně odlišit, že EPH je a bude čistě energetickou utilitou a není subjektem, který investuje do jiných oblastí. Současně oddělujeme dlouhodobé strategické investice soustředěné pod EPCG od tržních pozic v kotovaných společnostech, které jsou primárně rovněž zamýšleny jako dlouhodobé, nicméně si ponecháváme plnou flexibilitu týkající se investičního horizontu a vůbec nakládání s těmito podíly," komentoval Křetínský.