reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Český knižní trh loni stoupl téměř na 9 miliard

11:39, 23. 12. 2020
E-commerce Knihy Aleš Borovan

Vzpomínka na dobré časy tuzemského knižního byznysu. V roce 2019, ještě před příchodem koronavirového inferna, celý knižní trh udržel růst na úrovni 3,5 procenta (v absolutní cifře 300 milionů).

Celkem tak knižní firmy v Česku loni utržily 8,6 miliardy korun (v koncových cenách, včetně DPH). Z toho na velkoobchodní distributory, učebnice a nakladatele s vlastní distribucí připadlo 7,8 miliardy. Digitální audioknihy a e-knihy loni vygenerovaly 276 milionů korun. Podle databáze České národní bibliografie (ČNB) bylo v České republice vydáno 15 100 titulů s vročením 2019. K 1. listopadu 2020 uváděla ČNB téměř 15 tisíc titulů.

Pořadí TOP 5 největších nakladatelů v Česku v roce 2019 podle počtu vydaných titulů:

  1. Albatros Media     1563
  2. Euromedia Group     828
  3. Grada Publishing     395
  4. Moravská Bastei - MOBA     362
  5. Dobrovský     350

Největšími velkoobchodníky ve sledovaném období stále zůstávají Euromedia Group, Kosmas a Pemic Books. Největším knihkupeckým řetězcem podle počtu prodejen byla společnost Kanzelsberger s 65 značkovými prodejnami. Dobrovský provozuje celkem 35 prodejen sítě Knihy Dobrovský, Kosmas rovněž 35 kamenných knihkupectví. Maloobchodní řetězec Luxor, provozovaný společností Neoluxor, patřící do stejné skupiny jako nakladatelský dům a velkoobchodní distributor Euromedia Group, má 34 prodejen, především v obchodních centrech. Tato síť má významné postavení v Praze, kde provozuje 13 knihkupectví.

V letošním roce zástupci knižní industrie očekávají prudký pád čísel vzhledem k pandemii a souvisejícím vládním restrikcím (zavřené prodejny). Katastrofou bude především druhá vlna pandemie na podzim. "Ohrožení a nejistota, kterému knižní trh čelí v těchto týdnech, jsou s jarním nesouměřitelné. Ziskovost celého sektoru je totiž dlouhodobě závislá na prodejích v předvánočním období. Tržby knihkupectví zavřených po celý listopad nebude možné nahradit. V této chvíli nemůžeme s jistotou říct, zda zůstanou knihkupectví otevřená do Vánoc, ani jestli se opět nezavřou v lednu. (psáno podle všeho na přelomu listopadu a prosince, pozn. aut.) V kritické situaci se v listopadu ocitli i nakladatelé, kteří vytiskli zboží na vánoční trh, a měli je pak nedostupně uzamčené v knihkupecké síti, takže se k němu nedostali ani v případě, že pro ně měli odbyt. Byl to naprosto bezprecedentní zásah do majetkových práv."