reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Zahraniční kupec couvá z obchodu s miliardářem Křetínským

18:00, 5. 1. 2021

Několik měsíců připravovaný tajný obchod skupiny miliardáře Daniela Křetínského, který mohli podrobně sledovat předplatitelé Borovan.cz, má nečekané vyústění.

Již od roku 2019 Křetínského mediální skupina Czech Media Invest (CMI; Křetínský ji vlastní společně s Patrikem Tkáčem a Romanem Korbačkou) pracovala na prodeji tiskáren Europrint do rukou zahraničního zájemce. Tím měla být velká středoevropská tiskařská skupina Euro-Druckservice (EDS), sídlící v německém Pasově. EDS již v Česku vlastní polygrafické podniky Svoboda Press, Severotisk a Typos, tiskařské závody. Nákup EDS tiskáren Europrint by umožnil nabídnout zejména německým zákazníkům větší tiskárenské kapacity v České republice.

Smlouva mezi CMI a EDS o budoucím prodeji Europrintu (od roku 2017 v insolvenčním řízení) byla podepsaná v prosinci 2019. Podle našich zdrojů však v průběhu loňského roku byl znát slábnoucí zájem EDS na dokončení transakce. Podle informací Borovan.cz EDS nakonec v závěru roku 2020 definitivně CMI oznámila, že o Europrint nemá za daných podmínek zájem a ve smlouvě nechce pokračovat. Role zde bude podle všeho hrát pandemie čínského koronaviru. Křetínského skupina nyní bude chtít hlavně dokončit reorganizaci Europrintu a ukončit tamní insolvenční řízení.

Tržby Europrintu v roce 2018 dosáhly 910 milionů korun, což představuje meziroční pokles o 35 milionů. Firma deklaruje přes 300 aktivních klientů a více než 5800 zakázek ročně. Tiskárny v daném období skončily v čisté ztrátě 112 milionů korun. I při započtení odpisů ve výši 62 milionů a nákladových úroků 34 milionů je EBITDA (zisk před zdaněním, úroky, odpisy a amortizací) záporný v milionových hodnotách.

Situace Europrintu je již několik let komplikovaná. Křetínský a spol. firmu fakticky koupili někdy v roce 2015/2016 od dalšího miliardáře Františka Savova (momentálně v Londýně). Od září 2017 podnik sám na sebe vyhlásil insolvenci. V témže měsíci byla soudem povolena reorganizace společnosti. Europrint tak reagoval na postup finanční správy ve věci Epremo Trading (EP), která byla pro tiskárny majoritním dodavatelem polygrafického materiálu (papír, barvy, apod). EP se údajně měla dopustit podvodu s odváděním DPH. Podle zprávy ze srpna 2019 insolvenční správce registroval přihlášené pohledávky vůči Europrintu za celkem 1,554 miliardy korun, z toho na nezajištěné pohledávky připadlo 1,181 miliardy.