reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Fintech start-up Twisto získal od mezinárodních investorů přes 400 milionů

16:07, 14. 1. 2021

Fintech start-up Twisto (provozní firma Twisto payments; TP) po aktuálním investorském kole spolkne další stovky milionů korun od zahraničních fondů a firem pro rozvoj byznysu rozvoj na současných trzích - v Česku a Polsku.

Mezi nové investory patří australská společnost ZIP, která v segmentu BNPL (Buy Now Pay Later) působí mimo domovskou Austrálii také na Novém Zélandu, ve Velké Británii a v USA., a fond Elevator Ventures, za nímž stojí rakouská Raiffeisen Bank. K novým investorům se připojili také ti stávající, nizozemsko-britsko-singapurský fond Finch Capital, Nizozemci z Velocity Capital, ING banka a rakouská pojišťovna Uniqa.

Twisto payments vedené Michalem Šmídou v přímých investicích v posledních měsících získalo přes čtvrt miliardy korun (9,78 milionu eur). Vedle přímých investic firma letos dostala zhruba 185 milionů korun - 7 milionů eur od venture debt fondů Kreos Capital (Velká Británie) a Orbit Capital (Česko). Ty poskytly firmě úvěr pro financování růstu a odložených plateb u nás a v Polsku. Twisto tak dohromady získalo 440 milionů korun, které použije na rozvoj na současných trzích.

Získanou investicí start-up ukončuje investiční kolo B. V přímých investicích finanční firma v tomto kole dohromady získala 21,28 milionu eur, v přepočtu 560 milionů korun. Za svoji existenci získalo Twisto ekvitu přesahující 30 milionů eur a dalších více než 20 milionů eur v úvěrech, které firma využívá pro financování nákupů zákazníků.

Twisto podle vlastních slov využilo za dobu existence služby přes 1,6 milionu zákazníků (přes 70 procent z Česka). Twisto účet, hlavní produkt společnosti, využívá přes 170 tisíc zákazníků. Účet obsahuje platební kartu, virtuální platební kartu, platbu mobilním telefonem - Apple Pay a Google Pay, pokročilou platbu složenek a faktur Snap a dělení společných nákupů s názvem Split.