reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Vachlerův byznys kolem Českých lvů v ohrožení

11:23, 28. 5. 2013
Film Aleš Borovan

Filmový a televizní producent Petr Vachler, zakladatel a majitel licence na filmové ceny Český lev, bude dnes muset tvrdě hájit svůj byznys.

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA), která se doposud na udílení Lvů papírově podílela, chce výrazněji promluvit do udílení cen a průběhu slavnostního večera. Ten doposud Vachler pořádal jako živnostník. Ve hře je několik variant: největší podporu má podle informací Borovan.cz návrh, podle kterého by se Vachler licence na dva až tři roky vzdal a Lvy by produkčně zajišťovala nová firma, vzešlá z výběrového řízení.

Extrémní variantou je pak odchod akademiků z ČFTA a vytvoření cen nových. O konkrétním postupu se bude rozhodovat dnes pozdě odpoledne v pražském klubu Mat, do kterého je svoláno setkání akademiků. Jako první o pnutí kolem Českých lvů informoval server idnes.cz.

Pro filmovou obec je to citlivá záležitost: Vachler historicky stál u zrodu Českého lva (1993) a akademie (1995). Slavnostní předávání Lvů se pravidelně koná na počátku března ve velkém sálu Lucerny. Na akci je navázána řada grantů a podpor od sponzorů v objemu milionů korun. Přímý přenos zajišťovala Česká televize, která si však před několika týdny bouchla do stolu. Ředitel ČT Petr Dvořák veřejně vyhlásil, že filmové ceny by měly mít důstojnější charakter a neměly by být večírkem pro "spiklence".