reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Pelcův výrobce gramodesek GZ Media navýšil tržby o 238 milionů

08:55, 18. 1. 2021

Loděnický podnik miliardáře Zdeňka Pelce (foto uprostřed) GZ Media, který patří k největším výrobcům LP desek na světě (podniká i ve výrobě CD a polygrafie), pokračuje v dlouholetém navyšování výkonu. A to i přesto, že výroba desek podle firmy po dlouhé době nestoupala.

GZ Media v roce 2019 utržila 2,931 miliardy korun. V meziročním srovnání to představuje nárůst téměř o 9 procent. Z celkové sumy na domácí výnosy připadlo 1,077 miliardy (o rok dříve 689 milionů). "Hlavní příčinou růstu bylo získání velkých projektů jak v oblasti gramofonové desky, kde jediná zakázka pro amerického zpěváka Gartha Brookse zaplnila výrobu na téměř celý měsíc, tak v oblasti polygrafie, kde byl hlavním hybatelem zejména zákazník Smartbox, ale také například Samsung či Paxpring."

Čistý zisk firmy naopak meziročně poklesl z 468 milionů na 364 milionů korun. "Zcela zásadním způsobem se na tomto vývoji promítlo rozpouštění opravných položek k pohledávkám a půjčkám za našimi americkými dceřinými společnostmi v roce 2018, a naopak tvorba opravných položek k pohledávkám a půjčkám za dceřinou společností SNA." Bez těchto vlivů by čistý zisk GZ media narostl o 4,5 procenta. EBITDA (zisk před odpisy, úroky, zdaněním a amortizací) v daném období dosáhl úrovně 500 milionů korun. Společnost v roce 2019 vyplatila dividendu 100 milionů.

Skupina GZ zahrnuje 12 firem, včetně dceřinek v USA, Francii, Kanadě a Velké Británii. Předloni vyrobila 37 milionů gramodesek, z toho 7 milionů připadlo na severoamerické dceřiné společnosti.