reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Majitel Zásilkovny zdvojnásobil obrat téměř na 2,5 miliardy

11:49, 26. 1. 2021

Skupina Packeta, která vlastní logisticko-technologickou firmu Zásilkovna, zaznamenala v roce 2020 další výrazný růst ve všech klíčových ekonomických ukazatelích.

Podle předběžných čísel dosáhl loňský obrat Packety téměř 2,5 miliardy korun, v meziročním srovnání má jít o nárůst o 100 procent. Od roku 2013 má být celá skupina včetně Zásilkovny dle vlastního tvrzení nepřetržitě v zisku. Počet přepravených zásilek v roce 2020 překročil 40 milionů (meziročně plus 114 procent). Počet přepravených zásilek ve službě Mezi námi byl 3,3 milionu. Na provizích maloobchodním partnerům za vydané a podané zásilky skupina loni vyplatila téměř 200 milionů korun. Pro letošní rok je cílem Zásilkovny a firem ve skupině Packeta obrat ve výši 5,2 miliard korun a 70 milionů přepravených zásilek.

"Rok 2020 byl nejtěžším rokem v desetileté historii Zásilkovny. Od loňského jara a následně až do konce roku jsme v souvislosti s pandemií koronaviru nepřetržitě čelili velmi nestabilní situaci. V březnu nám ze dne na den v důsledku uzavřených výdejních míst propadly tržby o 50 procent. Na druhé straně nám dopady pandemie, stejně jako celému sektoru e-commerce, pomohly v tom, že lidé více využívali nakupování zboží na internetu," uvedla Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny a CEO skupiny Packeta.

Zásilkovna bude dále rozšiřovat síť výdejních míst, a to jak formou navyšování počtu maloobchodních partnerů, tak i spouštěním vlastních automatických výdejních boxů. V roce 2020 dosáhl počet výdejních míst za celou skupinu Packeta přes 5800, z toho v Česku 4 tisíce. Plán na rok 2021 je 9 tisíc výdejních míst, z toho 5 tisíc v Česku. Na konci září 2020 Packeta v České republice spustila Z-Boxy, bezdotyková soběstačná výdejní místa napájená solárním panelem. Aktuálně jich v Česku funguje již 102. Jejich počet se má letos zvednout na několik tisíců kusů.

V loňském roce otevřela Packeta 10 nových dep, celkově jich má již 27. Z toho 14 v České republice. Skupina Packeta využívá flotilu 350 dodávek pro rozvoz zásilek na výdejní místa a 110 kamiónů pro přepravu mezi depy, a to nejen na území České republiky, ale do všech států Evropy.