reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Distributor Magic Box loni prodal desítky tisíc nosičů Ledového království 2 a posledních Hvězdných válek

18:26, 2. 2. 2021
Film Aleš Borovan

Doplňujeme exkluzivní informace k byznysovým výsledkům dle všeho nejsilnějšího filmového distributora v Česku v segmentu home entertainment, Magic Box (MB) ze skupiny AQS. Ten loni prodal na česko-slovenském trhu více než 800 tisíc nosičů všeho druhu.

Podle zástupců Magic Boxu prodeje v roce 2020 dosáhly 838 tisíc filmových nosičů (DVD, Blu-ray a 4K UHD Blu-ray) a 17 tisíc kusů filmového merchandisingu, kde nejprodávanějším sortimentem jsou Funko POP! figurky. V segmentu nosičů je to v podstatě stejné číslo jako v roce 2019. Nejprodávanějším titulem na fyzických nosičích roku 2020 z portfolia MB se stal animák Ledové království 2, kterého se prodalo téměř 24 tisíc nosičů (korekce po vratkách), a Star Wars: Vzestup Skywalkera (foto; 8200 kusů nosičů).

"Streamovací služby díky korona krizi posílily, ale fanoušků, kteří dávají přednost nákupu fyzických medií, mnoho neubylo. Například tržby z prodejů licencí na Netflix nám loni vzrostly o 22 procent. Na iTunes dávali lidé spíše přednost před nákupem filmu k jeho levnějšímu zapůjčení. Tedy tržby se nijak významně nezvýšily, ale počty jednotlivých transakcí vzrostly o 10 procent. Meziročně se tržby Magic Box z digitální VOD distribuce zvýšily o 12 procent," uvedla Jana Šafářová z Magic Boxu.

"Koronakrize způsobila, že aktuálně nemáme k vydání novinkové tituly na DVD a Blu-ray, protože zahraniční, ale i české kinové novinky jsou přesunuty na druhou polovinu roku 2021, případně na neurčito. Díky absenci novinkových titulů jsme se rozhodli v letošním roce vydat desítky dlouhodobě vyprodaných katalogových titulů," doplnila Šafářová. Od ledna 2021 Magic Box začal do edičního plánu zařazovat rovněž filmy hollywoodských studií 20th Century Fox (například Vetřelec, Bohemian Rhapsody, Doba ledová) a MGM (Rocky, Bond 007), které v Česku v minulosti distribuovala společnost Bontonfilm.