reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Vachler ztrácí kontrolu nad příštími filmovými cenami

23:04, 28. 5. 2013
Film Aleš Borovan

Rozkol mezi dosavadním organizátorem a majitelem licence na filmové ceny Český lev Petrem Vachlerem a filmovými osobnostmi sdruženými v České filmové a televizní akademii (ČFTA) je prakticky dokonán.

Na dnešním jednání v pražském klubu Mat se akademici dohodli na osamostatnění ČFTA od producenta Českých lvů. Akademie se současně "přemění na občanské sdružení tvořené současnými akademiky tak, aby všichni členové měli právo rozhodovat o činnosti organizace".

Filmoví akademici, kteří doposud figurovali u Lvů jako rozhodčí orgán ve spolupráci s Vachlerem, zároveň zintenzivní snahu o kontrolu nad dalším předáváním filmových cen ČFTA. "Pro zvýšení úrovně slavnostního předávání cen akademie je nutné, aby o režisérovi a producentovi večera rozhodovalo prezídium ČFTA," uvádí se ve stanovisku filmové akademické obce.

Prezídium, ve kterém jsou mimo jiné Miroslav Ondříček, Jiří Bartoška, Jan Svěrák, Pavel Strnad, Ondřej Trojan nebo Čestmír Kopecký, v nejbližších dnech zahájí s Vachlerem jednání o licencování značky Český lev nebo o jejím odkupu.

Producent a režisér Petr Vachler je otcem myšlenky a zakladatelem filmových cen Český lev. Ty letos oslavily 20. ročník. Vachler rovněž stál u vzniku ČFTA v roce 1995. V roce 2005 režíroval komedii Doblba!, v současné době natáčí polodokument Tajemství a smysl života.