reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Do velkého herního studia Bohemia Interactive vstupují Číňani

Tvůrce počítačových her jako ArmA3 (screen), Operace Flashpoint, Vigor nebo DayZ, velké herní studio Bohemia Interactive (BI), má nového minoritního spoluvlastníka.

Až doposud společnost ovládali Marek Španěl (50 procent) a Slavomír Pavlíček (50 procent). Nyní menšinový podíl získal čínský obr Tencent Holding. Na hongkongské burze kotovaný Tencent provozuje komunikační a sociální platformy, Weixin a QQ, které propojují uživatele navzájem a s digitálním obsahem a službami. Korporace investovala rovněž do řady herních studií nebo globálního hudebního portálu Tencent Music Entertainment (joint venture se Spotify).

"V návaznosti na strategickou investici bude Bohemia Interactive i nadále fungovat samostatně pod vedením stávajícího manažerského týmu a majoritní podíl zůstává v rukou dosavadních českých majitelů," uvedl tiskový mluvčí BI Pavel Křižka. Poradenské služby na straně dosavadních majitelů Bohemia Interactive poskytla pražská poradenská společnost CN Finance.

"Jsme rádi, že prohlubujeme naše vztahy s Tencentem, jednou z nejvýznamnějších internetových i herních společností na světě. Tímto krokem se zařazujeme po bok špičkových světových herních studií, ve kterých působí firma Tencent jako strategický investor. Jsou jimi například Epic Games, Paradox Interactive, KLEI entertainment a mnoho dalších," komentoval Marek Španěl, CEO Bohemia Interactive.

Studio v roce 2020 podle vlastních slov prodalo celkem 5,7 milionů kopií svých her a jejich rozšíření, celkové tržby překročily 1,6 miliardy korun. Podle obchodního rejstříku tržby BI v roce 2019 činily téměř jednu miliardu korun. Hry od BI si loni zahrálo 14 milionů aktivních hráčů po celém světě.