reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Hrubý provozní zisk Pilulka Lékárny přes 20 milionů, firma chce letos růst o 40 procent

08:14, 18. 3. 2021

Pandemie čínského koronaviru a úspěšný IPO na pražské burze, který přinesl nový kapitál o objemu téměř 200 milionů - dva hlavní faktory, které katapultovaly technologicko/e-commerce společnost Pilulka Lékárny (PL) v roce 2020 do kladných a slibných čísel.

Firma loni utržila 1,3 miliardy korun, EBITDA (zisk před odpisy, úroky, zdaněním a amortizací) dosáhl 23 milionů korun. EBITDA marže vzrostla o 1,7 procenta. Meziroční srovnání cifer je zavádějící vzhledem k tomu, že PL v uplynulém roce v Česku zfúzovala šest dceřinek. Internetové tržby vzrostly meziročně o 57 procent, online nakoupilo 570 tisíc zákazníků. Pilulka očekává, že vlastní tržby za skupinu, jenž budou předmětem konsolidace, přesáhnou 1,8 miliardy, skupinové tržby včetně franšíz tak přesáhnou 3 miliardy korun.

V roce 2021 skupina Pilulka počítá s dalším významným meziročním růstem tržeb. "Pokud vše půjde podle plánu, očekáváme na skupině organický růst tržeb okolo 40 procent a EBITDA marži okolo +0,5 procenta," uvedl David Staněk, CFO skupiny Pilulka. V letošním roce by mělo dojít k zdvojnásobení kapacit distribučních center, navýšení investic do digitalizace, expanzi do dalších českých měst a rozšíření služeb v zahraničí.

Pilulka působí na třech evropských trzích - v Česku, na Slovensku (loni růst 60 procent) a v Rumunsku (150 procent). Hlavní činností společnosti je provoz internetových lékáren. Mimo to provozuje 32 vlastních kamenných lékáren a 125 partnerských. Ve firmě by bratři Kasové (foto) měli držet okolo 33 procent akcií firmy, All-Star Holding (Wood & Co.) přes 16 procent, ostatní akcionáři 17,3 procenta a investoři z burzovního trhu Start okolo 32 procent akcií.