reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Praha brzy přijde o 3G sítě, mobilní operátoři investují do zavádění 4G a 5G

20:42, 20. 3. 2021

Velká trojka mobilních operátorů v České republice - O2, T-Mobile a Vodafone - navyšuje stamilionové investice do modernizací sítí a postupně vypíná starou 3G síť.

O2 vypne starší 3G sítě v rámci celého Česka v letošním roce, a to ve třech časových fázích. V Praze operátor Petra Kellnera vypne 3G síť k 31. květnu 2021, ve Zlínském a Olomouckém kraji k 31. srpnu 2021 a v ostatních krajích k 30. listopadu 2021. Telco firma pak bude pokračovat v rozvoji 4G sítě a ve výstavbě 5G technologie. Rovněž Vodafone na konci března uzavře historii své 3G sítě. Zákazníky obsluhuje i přes 2G, 4G a 5G, které technologii 3G nahradí.

"Více jak 99 procent zákazníků se změna nedotkne, protože využívají novější přístroje a SIM karty, které už dnes fungují na rychlejší 4G LTE síti. Naopak výhody přinese vypnutí 3G brzy všem, kteří chtějí využívat mobilní internet, uvolněné frekvence totiž poslouží pro posílení novějších technologií 4G LTE a 5G," uvedl Ondřej Luštinec, mluvčí Vodafone.

Vypínání 3G tak napomůže zavádění a zrychlení 4G LTE a 5G sítí. Síť 5G od Vodafonu bude mít k dispozici na konci března už třetina populace, O2 nyní nabízí 5G technologii v centru Prahy, Kolína, Bíliny a Plzně. Do konce prvního čtvrtletí příštího roku plánuje O2 pokrýt 5G sítí celé území hlavního města. V pokrývání bude pokračovat i v dalších okresních městech.

"Zahajujeme historicky nejrozsáhlejší modernizaci naší mobilní sítě. Během následujících let postupně ve spolupráci se společností CETIN vyměníme technologii na všech základnových stanicích. Cílem projektu je přinést našim zákazníkům ještě rychlejší a spolehlivější 4G (LTE) mobilní internet a zároveň spustit v modernizovaných lokalitách síť 5G," komentoval Jan Hruška, technický ředitel společnosti O2.