reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Prodej starých filmů míří k Národnímu filmovému archivu

11:48, 30. 5. 2013
Televize Film Aleš Borovan

Ateliérům Bonton Zlín (ABZ) nebo televizi Nova mezi prsty proklouzává šance vydělat slušný balík peněz.

Ostře sledovaný kontrakt na několikaletý prodej rozsáhlého souboru starých československých filmů včetně snímků Miloše Formana (foto), Jiřího Menzela nebo Jana Svěráka podle informací Borovan.cz s největší pravděpodobností získá Národní filmový archiv (NFA). Ten v současné době buduje obchodní oddělení, které bude mít prodávání práv k filmům na starost.

Ministerstvo kultury nebo filmový fond se na NFA podle všeho obrátí v jednacím řízení bez uveřejnění, což zákon o veřejných zakázkách umožňuje. Předchozí variantou, jak najít nového prodejce, bylo koncesní řízení.

Prodej přibližně 1500 hraných a dokumentárních filmů z let 1965 až 1991 má v současné době na starost právě ABZ (majitelé Miloš Petana a Zdeněk Kozák), těm však končí smlouva na konci letošního roku. Licence však zlínské ateliéry mohou prodávat ještě na rok 2014. O obchodování s balíkem filmů v následujících letech se podle informací Borovan.cz kromě CET 21 a ABZ zajímala rovněž Česká televize a Barrandov Studio

ABZ v rámci stávající smlouvy dostávaly z prodejů provizi 15 procent. Ročně z těchto výnosů do fondů odvedly částku v řádu desítek milionů korun - například v roce 2009 to bylo 140 milionů korun, v roce 2010 skoro 68 milionů. Zájem o starší československé filmy se v posledních letech snižuje - i díky nedostatečné digitalizaci snímků. Kinematografický fond počítá s tím, že nový prodejce by měl každoročně přinést minimálně 40 milionů korun.