reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Miliardář Komárek kupuje vývojáře zákaznického software Komix

10:55, 25. 3. 2021

Aricoma Group, která patří do investiční skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka (foto), pokračuje v akvizičním tažení na českém trhu. Aricoma včera podepsala smlouvu o nákupu stoprocentního podílu ve společnosti Komix.

Transakce ještě podléhá schválení Úřadem pro hospodářskou soutěž. Komix již téměř třicet let vyvíjí zakázkový software pro e-government, zdravotní pojišťovny a velké podniky, jako jsou Škoda Auto, Nestlé nebo Porsche Česká republika. V minulosti se Komix podílel například na projektech elektronické neschopenky, cestovních dokladů s biometrickými prvky a informačního systému evidence obyvatel.

Dosavadními spolumajiteli Komix byli Tomáš Rutrle (32 procent), Martin Sláma (17 procent), Libor Málek (17 procent), Yvona Parmová (17 procent) a Martin Lipš (17 procent). Komix patří podle tržeb za vývoj zákaznického software, které letos dosáhnou více než půl miliardy korun (za fiskální rok 2019/2020 firma utržila 432 milionů, čistý zisk činil téměř 32 milionů), mezi top 10 dodavatelů na českém trhu. V Komixu pracuje téměř 300 lidí, především vývojářů.

Aricoma Group na konci loňského roku koupila mezinárodní společnost Seavus. Cílem Komárkovy skupiny je vybudovat výrazného evropského hráče v oblasti ICT a SW řešení. "Současné dění ve společnosti, které je zásadně ovlivněno pandemií Covid-19, nám ukazuje, že jsme se vydali správným směrem a naše předpoklady vývoje trhu byly správné. Zákazníci se snaží urychlovat digitální transformaci, jak se dá, a to přináší celému oboru informačních technologií nové příležitosti," uvedl ředitel Aricoma Group Milan Sameš.

Skupina bude po dokončení transakce zahrnovat 8 společností s konsolidovaným obratem převyšujícím 8,5 miliard korun, se ziskem před započtením daní, úroků a odpisů (EBITDA) přes téměř 900 milionů korun a s více jak 3 tisíci zaměstnanci.