reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Křetínského skupina EPH získává od bank jednu miliardu eur

15:50, 30. 3. 2021
Miliardáři Aleš Borovan

Energetická skupina Energetický a průmyslový holding (EPH), kterou ovládá miliardář Daniel Křetínský (foto; rovněž majitel Blesku, E15, Reflexu, Evropy 2, Frekvence 1, spolumajitel Le Monde atd.), se dohodla s konsorciem bank na dalším objemném financování.

EPH před několika týdny uzavřela novou smlouvu o termínových a revolvingových úvěrech ve výši 1 miliardy eur (v přepočtu přes 26 miliard korun) se syndikátem mezinárodních bank a Komerční bankou jako agentem úvěrů. Syndikát bank tvoří mimo jiné Bank of China, Commerzbank AG, Credit Suisse AG, ING Bank, Komerční banka, SMBC Bank EU AG a UniCredit Bank Czech Republic a Slovakia, které vystupují jako pověření vedoucí aranžéri a bookrunneři a Citibank Europe v pozici pověřeného vedoucího aranžéra. Právním poradcem věřitelů byla advokátní kancelář Baker & McKenzie.

Úvěrové linky jsou podle EPH poskytnuté jako nezajištěné s rovnocenným postavením s ostatní finanční zadlužeností EPH a jsou splatné tři roky od podpisu smlouvy o úvěrech. EPH předpokládá použití čerpaných úvěrů primárně na "částečné refinancování ostatní finanční zadluženosti skupiny EPH a na všeobecné korporátní účely". "Toto je další průlomová transakce skupiny EPH vedoucí ke zjednodušení její struktury financování, podpoře jejího budoucího růstu a zároveň nám umožní realizovat naši strategii v oblasti udržitelnosti," tvrdí Pavel Horský, finanční ředitel a člen představenstva EPH.

EPH zahrnuje celkem 70 firem v Česku, Slovensku, Německu, Itálii, Velké Británii, Irsku, Francii a Švýcarsku. Aktiva na konci roku 2019 dosáhla téměř 17 miliard eur. Křetínský ve skupině ovládá 50 procent plus jednu akcii EPH (a vykonává manažerskou kontrolu), zatímco Patrik Tkáč kontroluje 44 procent mínus jednu akcii. Zbylých 6 procent drží skupina manažerů EPH.