reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Investiční skupina Enern buduje nový tým pro start-upové investice s 2 miliardami

Investiční skupina Enern, která má pozice kupříkladu v e-shopu Rohlik.cz, start-upových firmách Docplanner, Flatio, Booksy, ROI Hunter nebo Footshop, odděluje venture capital aktivity pod novou samostatnou značku – KAYA Venture Capital.

Tým KAYA se s novým brandem nyní zaměří i na investice do start-upů v počátečních fázích, v takzvaném pre-seedu. Tímto krokem KAYA chce pokrýt celý životní cyklus mladých evropských technologických firem. Na investice má nový fond téměř dvě miliardy korun a je v procesu dalšího navýšení. Cílem týmu KAYA je pak "podporovat rozvoj Prahy a Varšavy v přední evropské technologické huby". KAYA má čtyři partnery - Pavla Muchu (vpravo dole), Tomáše Pačindu (uprostřed dole), Tomáše Obrtáče (uprostřed nahoře) a Martina Rajčana (vlevo nahoře).

Rovnocenní partneři fondu mají možnost o menších investicích rozhodovat zcela samostatně. Pro ty větší pak stačí souhlas již dvou partnerů. Jednotliví partneři se budou specializovat na vybrané oblasti - Obrtáč na modernizaci zemědělství a budoucnost produkce potravin, Mucha na nové služby pro spotřebitele, Pačinda na fintech a Rajčan na energetiku.

V posledních letech startovaly venture kapitálové aktivity Enernu od takzvaného late-seed, tedy fáze, kdy mají firmy již relativně vyladěný produkt a připravují se na první velké peníze – series A. KAYA v zainvestovaných start-upech drží podíly v hodnotě převyšující osm miliard korun.

"Investování do mladých firem a pomoc při rozvoji startupového ekosystému zahrnuje různé ingredience – peníze jsou pouze jednou z nich. My jako tým kromě kapitálu akcelerujeme mladé firmy více než desetiletými zkušenostmi, networkem ostřílených zakladatelů a venture partnerů. Enern, pod jehož jménem jsme  posledních 10 let investovali, má dnes širší investiční záběr. Cítili jsme, že nový brand nám lépe pomůže vyjádřit naši start-upovou identitu a hodnoty, proto KAYA," uvedl Obrtáč.

Kromě KAYA nyní Enern zahrnuje další platformy - Enern Real Estate a také Orbit Capital, zaměřující se na venture debt. Celkově má nyní Enern pod správou aktiva v hodnotě půl miliardy eur (AUM).