reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Hudební obr Sony Music uzavře českou pobočku

15:40, 31. 5. 2013
Hudba Aleš Borovan

Český hudební trh dostal další pořádnou ránu v podobě odchodu velkého hráče.

Podle informací Borovan.cz se z České republiky stáhne hudební vydavatelství Sony Music, které ukončí činnost tuzemské pobočky Sony Music Entertainment Czech Republic (SME). Ta zde vydala kupříkladu poslední desky Daft Punk, Joe Satrianiho, Judas Priest nebo Depeche Mode (foto).

Konec by měl nastat v horizontu několika týdnů. Český tým ještě před několika týdny plánoval obnovení vydávání českého repertoáru (například Adama Mišíka). SME v loňském roce držela téměř 20 procent trhu, což z ní dělalo třetího největšího hráče. Objem celého trhu v roce 2012 klesl na 281 milionů korun.

Česká pobočka Sony Music má mimořádnou smůlu - primární problém podle informací Borovan.cz nastal u maďarské Sony Music, která vykázala pokles výkonnosti. Od loňského roku je však SME řízena právě z Maďarska. Centrála Sony nedávno rozhodla o uzavření všech maďarských a tudíž i manažersky propojených českých operací. A to i přesto, že SME se v posledních měsících podařilo dostat do černých čísel.

Sony Music Entertainment prošla výrazným nárazem již loni na jaře, kdy propustila část zaměstnanců a výrazně omezila plochu pronajatých kancelářských prostor. Z firmy odešel i dlouholetý ředitel Zbyněk Knobloch. Sony Music je druhý major label, který opustil český obchod s hudbou. Jako první se z Česka stáhla Warner Music v roce 2010. Licenci na prodej dovoz zahraničních titulů Warner drží Supraphon.