reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Stará zpráva Borovan.cz: České Radiokomunikace prodány za miliardy

Jeden z největších telekomunikačních hráčů, telco operátor a poskytovatel ICT řešení České Radiokomunikace (ČRa), má nového majitele. O chystané transakci psal Borovan.cz jako jeden z prvních na trhu.

Novým vlastníkem vysílacího hegemona ČRa se čerstvě staly fondy Cordiant Digital Infrastructure, které jsou kotované na londýnské burze. Objem transakce se počítá na vyšší miliardy korun. Radiokomunikace doposud ovládaly investiční fondy ve správě Macquarie Asset Management, které telco firmu ovládly na konci roku 2010 za sumu 574 milionů eur (v tehdejším přepočtu 14,4 miliardy korun).

Zatím není jasné, jaký dopad bude mít aktuální změna na složení TOP managementu ČRa, který řídí ředitel Vít Vážan. Deal je čerstvý, obě strany se budou muset teprve "oťukat". Cordiant Digital Infrastructure Trust investuje především do základní infrastruktury digitální ekonomiky - datových center, sítí optických kabelů a mobilních vysílačů ve Velké Británii, Evropě a Severní Americe. Investičním správcem fondů Cordiant Digital Infrastructure Trust je společnost Cordiant Capital, která se zaměřuje především na sektor digitální infrastruktury. Cordiant investuje do globální infrastruktury, nemovitostí, a formou omezených partnerských fondl a řízených účtů také do otevřených soukromého úvěrového a kapitálového financování v oblasti infrastruktury.

České Radiokomunikace jsou poskytovatelem telekomunikační, mediální a technologické infrastruktury a souvisejících služeb v Česku. Společnost provozuje síť 660 telekomunikačních vysílačů, z toho 86 využívaných pro šíření televizního a 97 pro šíření rozhlasového signálu, a 3730 kilometrů optických kabelů. Firma vlastní či provozuje tři vysílací multiplexy 21, 22 a 23. Kromě podpory celoplošného vysílání a konektivity nabízejí Radiokomunikace rovněž cloudové služby a služby datových center.

ČRa za finanční rok 2019/2020 utržily 2,004 miliardy korun. V meziročním srovnání to je o 79 milionů více. EBITDA (jeden z nejdůležitějších ukazatelů vzhledem k vysokým odpisům v telekomunikační branži) se meziročně zvýšil 1,08 miliardy na 1,14 miliardy.