reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Motory českého kinoprůmyslu směřují k otevření sálů až v červnu

19:05, 20. 5. 2021
Film Aleš Borovan

Hlavní tahouni divácké návštěvnosti a tržeb v kinech - velké sítě multiplexů jako Cinema City nebo CineStar - zatím s otvíráním sálů váhají. A to i přesto, že vláda již od 24. května povolila konání kulturních akcí uvnitř s maximální účastí 500 osob a s maximálně obsazenou polovinou celkové kapacity. Při aktuálních podmínkách totiž nevychází byznys model multikin.

Jedním z hlavních zdrojů příjmů multiplexů je prodej občerstvení, a ten zatím povolen není. "Dokud nebude umožněna konzumace v sále, nemůžeme otevřít," uvedl ředitel CineStaru Jan Bradáč. Jen prodej kinovstupenek, navíc pro omezenou kapacitu, nedokáže pokrýt fixní a řadu provozních nákladů, které při fungování multikina vznikají. Velké kinořetězce tak podle všeho vyčkají, dokud vláda nedá zelenou pro otevření vnitřního provoz restaurací a hospod. To znamená někdy od 14. června.

CineStar již loni neudělal dobrou zkušenost s brzkým startem promítání brzy po prvním lockdwnu od 11. května 2020. Tehdy platilo kapacitní omezení a rovněž nebyl povolen prodej občerstvení. Druhý velký kinořetězec Cinema City obnovil provoz až 25. června 2020. Řetězec CineStar tak má spočítáno, že se vyplatí otevřít teprve při předpokládané návštěvě 100 až 150 tisíc diváků měsíčně.

Start jen části kinosítě (kupříkladu menší kina Oko, Aero, Světozor, Scala, Bio Central a desítky dalších kinoprovozů) od 24. května a zároveň přetrvávající uzavření multiplexů (jen loni vygenerovaly 68 procent všech kinotržeb) vytváří ne úplně komfortní situaci pro distributory. Ti totiž mají z covidového období přetlak filmových distribučních titulů - dlouho odkládaných, posouvaných nebo i zcela nových. Kupříkladu velká distribuční firma Cinemart pošle do kin již od 27. května dokument Alchymická pec, skutečně velký blockbuster nasadí až od 17. června (Rychle a zběsile 9 - foto).