reklama
reklama
Borovan.media
Exkluzivní byznysové informace
 

Australský hráč Zip kupuje fintech start-up Twisto za miliardy

14:23, 24. 5. 2021

Další velká akvizice na tuzemském start-upovém trhu. Velký hráč na trhu digitálního retailového finančnictví a plateb Zip (operuje v Austrálii, Novém Zélandu, USA nebo ve Velké Británii) kupuje český fintech startup Twisto.

Zip v provozní firmě Twisto payments již vlastnil minoritní podíl. Nyní dokupuje dalších cca 90 procent za 89 milionů eur (téměř 2,3 miliardy korun). V Twistu vlastnili větší podíl skupina Enern, nizozemsko-britsko-singapurský fond Finch Capital, Nizozemci z Velocity CapitalING banka a rakouská pojišťovna Uniqa. Transakce bude dokončena během 4Q 2021.

"Máme velkou radost, že si Zip vybral náš tým a produkt k expanzi na evropské trhy. Již v rámci loňské investice probíhala jednání o budoucí možné akvizici a nyní, dříve než jsme čekali, projevil australský jednorožec zájem jednat o odkupu podílů zbylých investorů. Celá transakce může trvat měsíce a bližší detaily zatím nemůžeme komentovat. Upřímně se těším, že se můžeme stát součástí skvělé firmy, která je jedním ze světových lídru BNPL (Buy Now Pay Later, pozn. aut.), čímž by se nám otevřela řada nových příležitostí pro růst, a také expanzi na nové trhy," uvedl CEO a dosavadní minoritní spolumajitel Twista Michal Šmída (foto).

Twisto nabízí na trhu nabízí odložené platby a správu financí, vlastní licenci evropské platební instituce. V loňském roce přibylo k 1600 e-shopům, kde bylo možné využít odložené platby Twisto, dalších více než 800, čímž se počet e-shopů nabízejících Twisto Pay ke konci roku vyšplhal na 2400. Kromě Česka působí i v Polsku. Zip plánuje expanzi do zemí Evropy a Středního Východu. Jen objem evropského e-commerce trhu Zip odhaduje na 1,1 bilionu dolarů.